Sigmoideoskopi

Kikkertundersøgelse af endetarm og nedre tyktarm

Undersøgelsen foretages for at afsløre, om der er sygelige tilstande i tarmen så som tarmbetændelse, polypper, udposninger, forsnævringer eller tarmkræft.

Undersøgelsen udføres gennem endetarmen med et endoskop (bøjelig og styrbar kikkertslange på tykkelse med en finger), hvorigennem den indvendige del af endetarmen og nederste del af tyktarmen kan undersøges. Gennem kikkerten kan der indføres instrumenter til behandling og udtagning af prøver fra tarmens slimhinde.

Før undersøgelsen

Er du i blodfortyndende behandling bedes du aftale evt. pause med klinikken. Du kan på forhånd tale med din egen læge om, hvorvidt det er forsvarligt at holde pause. Det er kun nødvendigt holde pause, hvis der skal fjernes polypper.
Jerntilskud bør pauseres 3 dage før undersøgelsen for at undgå misfarvning af slimhinden, som kan mistolkes som blødning.

For at undersøge tarmen er det vigtigt, at tarmen er udtømt. Det gøres ved hjælp af to lavamenter (klyx), som du får afleveret gratis på apoteket via en recept på receptserveren fra klinikken.

Man tager klyx på følgende måde:

– Om aftenen før undersøgelsen tages den ene klyx.

– 2 timer før undersøgelsen tages den anden klyx.

– Klyx tages nemmest, mens man ligger på siden (venstre side, hvis man er højrehåndet). Flasken tømmes helt (det er ikke altid nemt). Hold på væsken længst muligt, gerne 3-5 minutter. Du bør være i nærheden af et toilet, da det virker hurtigt.

– Undgå venligst fuldkornsprodukter og fuldkornsbrød i 3 dage før undersøgelsen, da kernerne sætter sig fast i kikkertens mekanik.

– I døgnet før undersøgelsen indtages i øvrigt let kost (f.eks. hvidt brød, suppe og lignende) og gerne rigelig væske.

– Man bør undgå at spise før undersøgelsen på undersøgelsesdagen.

Undersøgelsen

Undersøgelsen foregår liggende på venstre side eller på ryggen. Først undersøges endetarmen med en finger. Herefter føres kikkerten ind i tarmen. Under undersøgelsen kan det være nødvendigt at skifte lejring for at lette indføringen af slangen.

Undersøgelsen varer ca. 10 minutter.

På grund af den luft, det er nødvendigt at puste op i tarmen under undersøgelsen, oplever de fleste patienter noget ubehag i form af trykken og pressen i maven. Luften suges ud igen ved undersøgelsens afslutning.

 

Efter undersøgelsen

Du får med det samme besked om, hvad lægen har set ved undersøgelsen.
Resultatet af undersøgelsen sendes også til din praktiserende læge.
Hvis der er taget vævsprøver, foreligger resultatet efter ca. 10 dage.
Du kan spise og drikke normalt umiddelbart efter undersøgelsen.

Risiko ved undersøgelsen

Undersøgelsen anses for at være meget sikker og risiko for komplikationer er beskeden. Perforation af tarmen opstår i 1 ud af 25.000 – 50.000 undersøgelser, og kan medføre akut indlæggelse og muligvis operation. Efter fjernelse af polypper kan blødning fra tarmen forekomme afhængig af polypantal og størrelse.

Hvis du oplever vedvarende smerter, blødning, utilpashed og/eller feber efter undersøgelsen, skal du søge læge med det samme.

 

Afbud skal meldes senest 1 døgn før undersøgelsen evt. med besked på telefonsvarer.

Tlf.: 49 22 66 39

Udeblivelse uden afbud vil medføre en regning på 500 kr. Rykkergebyr koster yderligere 100 kr.