Gastroskopi

Kikkertundersøgelse af spiserør, mavesæk og tolvfingertarm

Undersøgelsen foretages for at afsløre, om der er sygelige tilstande i spiserør, mavesæk eller tolvfingertarm (sår, betændelse, spiserørsbrok, forsnævringer eller kræft)

Undersøgelsen udføres gennem munden med et endoskop, hvor den indvendige del af spiserøret, mavesækken og tolvfingertarmen undersøges. Gennem kikkerten kan der indføres instrumenter til udtagning af prøver til undersøgelse for mavesårsbakterier, betændelses- og celleforandringer.

Før undersøgelse

Du skal faste i 6 timer, men må dog gerne drikke vand op til 2 timer før undersøgelsen.

Undersøgelsen

Svælget lokalbedøves evt. med spray (valgfrit). Under undersøgelsen skal du ligge på venstre side. Du får en tandbeskytter i munden. Den bøjelige kikkert (gastroskop) er på tykkelse med en tynd lillefinger og den føres ind bag ved tungen, ned i spiserøret og videre ned i mavesækken og tolvfingertarmen. Det er vigtigt, at du koncentrerer dig om din vejrtrækning og trækker vejret dybt og roligt under hele undersøgelsen.

 Undersøgelsen varer højst 5 minutter og gør ikke ondt, men nedføringen gennem svælget og spiserøret kan medføre ubehag. Der pustes luft ned i mavesækken under undersøgelsen og det kan medføre trykken i maven og trang til at bøvse. Mest mulig af luften suges ud igen ved undersøgelsens afslutning. Der kan tages vævsprøver og bakterieprøver under undersøgelsen og dette er helt smertefrit.

Efter undersøgelsen

Du får med det samme besked om, hvad vi har set ved undersøgelsen. Resultatet af undersøgelsen sendes også til din praktiserende læge.

Hvis der er taget vævsprøver, får du svar efter ca. 10 dage.

Hvis der er givet lokalbedøvelse med spray, må du først spise og drikke efter 1 time på grund af risiko for at få maden i ”den gale hals” (luftrøret).

Hvis du ikke har fået lokalbedøvende spray kan du spise og drikke almindeligt umiddelbart efter undersøgelsen.

Risiko ved undersøgelsen

Undersøgelsen anses for at være meget sikker, men risiko (mindre end 0,1%) for komplikationer kan ikke helt udelukkes. Blødning og perforation er forekommet. I sjældne tilfælde ses tandskader. I øvrigt forekommer let svien i halsen eller luft i maven, som dog hurtigt forsvinder. Hvis du oplever vedvarende mavesmerter, utilpashed eller feber efter undersøgelsen skal du søge læge.

Afbud skal meldes senest 1 døgn før undersøgelsen evt. med besked på telefonsvarer.

Tlf.: 49 22 66 39.

Udeblivelse uden afbud vil medføre en regning på 500 kr. Rykkergebyr koster yderligere 100 kr.